104 年高醫大英文試題(含詳解)-Part 1

board-361516_640-e1473170775784.jpg

詳解作者:王復國老師

I、字彙

A. Please choose the best answer to match with each underlined word.

題目

1. Video has played a huge role in relationships between citizens and the police over the last 25 years. It has helped hold the police accountable for abuse and also protected them from false allegations.
(A) accusatory
(B) innocent
(C) explicable
(D) resentful
(E) psychopathic

答案

答案:C

 

 

 

題目

2. The U.S. Armed Forces are stepping up surveillance of disputed islands in the South China Sea amid rising tension with Beijing.
(A) slack
(B) cessation
(C) discontinuance
(D) termination
(E) observation

答案

答案:E

 

 

 

題目

3. The hallucinogenic potion made from yahay vine can cause intoxication.
(A) supercilious
(B) genetic
(C) imprudent
(D) psychoactive
(E) addictive

答案

答案:D

詳解:本題劃底線的單字 hallucinogenic 是「引起幻覺的」之意(hallcino 指的是hallucination「幻覺」genic 則與 gene「基因」同源,指「產生……的」)。五個選項中以 (D) psychoactive「對心理或精神有顯著影響的」(由表「心理」的 psycho 加 active「活躍的」而來)與其意思最為接近。選項 (A) supercilious「高傲的」、(B) genetic「遺傳的」(同樣由 gene 而來)、(C) imprudent「輕率的」與 (E) addictive「上癮的」皆為誤。

題目

4. Laser surgery for near-sightedness obviates the need for wearing glasses.
(A) precipitates
(B) precludes
(C) precedes
(D) predicates
(E) preordains

答案

答案:B
詳解:本題劃底線的單字 obviates 是「排除」的意思(由字首ob-〈指 against〉加上字根 -via-〈指 way〉再加動詞結尾 –ate 而來)。五個選項中以 (B) precludes「(預先)排除」(由字首 pre-〈指 before〉,加上字根 -clude〈指 close〉而來)與其意思最接近。選項 (A) precipitates「促使」、(C) precedes「處在……之前」、(D) predicates「斷言」與 (E) preordains「註定」皆與「排除」無關,但與 precludes 相同,用了 pre- 這個字首。另注意,由於本句主詞 Laser surgery「雷射手術」為第三人稱單數,故動詞加 –s。

題目

5. The Chinese armed forces have been strengthening their air and naval combat capabilities in the region, as U.S. forces expanding their involvement in contention over the islands.
(A) amity
(B) disagreement
(C) cordiality
(D) discussion
(E) accord

答案

答案:B

 

 

 

 

B. Please choose the best answer to complete each sentence.

題目

6. Being accused of discriminating against Asian-American applicants, Harvard University responded that the school’s admission policies are fully ______ with the law.
(A) compliant
(B) complaint
(C) compliment
(D) complementary
(E) complement

答案

答案:A
詳解:由出現在空格前的「be 動詞」are 及副詞 fully「完全地」可知,空格中應填入一形容詞單字。選項 (B) complaint「抱怨」、(C) compliment「恭維」與 (E) complement「補充物」皆為「名詞」,故可先排除。選項 (A) compliant 為動詞 comply「依從」之形容詞,而 be compliant with 即「依從……的」之意,符合本題句意之需要,故 (A) 為正解。選項 (D) complementary 則為 complement 之形容詞,意思是「補充的」,不符句意,故不可選。(注意,本題五個選項皆使用了同樣的字首 com-〈指 together〉。)

題目

7. A four-year ______ that sampled microbes from across the world’s oceans is bringing the mechanisms of climate change into focus.
(A) exploitation
(B) exemplification
(C) exploding
(D) expansion
(E) expedition

答案

答案:E

 

 

 

題目

8. A batch of sodium chloride manufactured by Y F Chemical Corp. was ______ with bacteria, resulting in fevers for eight patients after they were injected with the solution.
(A) purified
(B) disinfected
(C) obstructed
(D) confined
(E) tainted

答案

答案:E

 

 

 

題目

9. Resettling refugees is a global ______ obligation. Many of these countries, including the United States, have taken in refugees from that part of the world over the last several years.
(A) hostile
(B) humanitarian
(C) antagonistic
(D) oblivious
(E) indifferent

答案

答案:B

 

 

 

題目

10. The rich and famous can have as hard a time protecting their money as everyone else. Most people, unfortunately, are ______ to spend more than they have.
(A) immune
(B) resistant
(C) insensitive
(D) predisposed
(E) insusceptible

答案

答案:D
詳解:本題前一句話提到的是,富人和名人就和其他人一樣,會很努力地保護自己的錢財。而由第二句話中的 unfortunately「不幸地」來判斷,本句要表達的應該是與前一句邏輯方向相反的意涵。因此,本題應選 (D) predisposed「有……傾向的」(由字首 pre-〈指 before〉加上 disposed〈指「有……性情的」而來〉。)換句話說,第二句話的意思是,很不幸,大部分的人都有花超過自己所擁有的金錢的傾向。選項 (A) immune 指「免疫的」、選項 (B) resistant 指「抵抗的」、選項 (C) insensitive 指「感覺遲鈍的」、(E) insusceptible 指「不受影響的」,四者明顯皆與題意不符。

題目

11. While WHO is confident that Liberia has interrupted transmission of Ebola, outbreaks persist in neighboring Guinea and Sierra Leone, creating a high risk that infected people may cross into Liberia over the region’s exceptionally ______ borders.
(A) impermeable
(B) tight
(C) overpassing
(D) porous
(E) inapproachable

答案

答案:D

 

 

 

題目

12. Two years ago, Muslim militias, known as the Seleka, seized power, then plundered the country from precious—diamonds, gold and ivory to mundane—guns, cars and food. A group of mainly Christian and animist militias later ______, and drove the Seleka into the countryside.
(A) reconciled
(B) conceded
(C) retaliated
(D) negotiated
(E) recapitulated

答案

答案:C
詳解:由本題第一句中提到的 … the Seleka, seized power, then plundered the country…「……Seleka(回教民兵),奪取權力,然後劫掠該國……」和第二句話提到的 … drove the Seleka into the countryside.「……把 Seleka 驅趕到鄉間。」即可斷定,空格中應填入的單字應為 (C) retaliated「報復」,也就是說,原本侵略該國的 Seleka 遭到報復,被趕到鄉下去。(retaliate 由字首 re-〈指 back〉加字根 -talio-〈指 punishment in Kind「以同樣的處罰方式」〉再加動詞字尾 -ate而來。)選項 (A) reconciled「調停」、(B) conceded「讓步」、(D) negotiated「交涉」及 (E) recapitulated「重述要點」皆不符題意所需。

題目

13. Women’s confinement to their home and dependence on personal servants for their every need left them powerless and ______ to their husbands and other males in the family.
(A) numb
(B) exclusive
(C) risky
(D) reluctant
(E) subservient

答案

答案:E

 

 

 

題目

14. Business schools, responding to demand by students and employers for more global exposure, have started ______ international programs into their curricula in the last decade or so.
(A) intimidating
(B) alternating
(C) recruiting
(D) incorporating
(E) juxtaposing

答案

答案:D

 

 

 

題目

15. The fireworks were in perfect ______ with the music.
(A) synchronization
(B) endurance
(C) enumeration
(D) vitalization
(E) resurgence

答案

答案:A

 

 

 

題目

16. The ______ in relations between the U.S. and Cuba has led to a stunning 36 percent increase in visits by Americans to the island.
(A) thaw
(B) tension
(C) conflict
(D) attack
(E) transaction

答案

答案:A

 

 

 

題目

17. Floodwaters deepened across much of Texas as storms dumped almost 30 centimeters of rain on the Houston area, stranding hundreds of motorists and ______ the famously congested highways.
(A) invigorating
(B) illuminating
(C) inundating
(D) disseminating
(E) facilitating

答案

答案:C
詳解:由空格前提到的 Floodwaters … stranding hundreds of motorists「洪水使好幾百位駕車者動彈不得」即可斷定,空格中應填入 (C) inundating「淹沒」,也就是說,洪水淹沒了公路,使得開車的人動彈不得。選項 (A) invigorating「鼓舞」、(B) illuminating「照亮」、(D) disseminating「散播」(E) facilitating「促進」皆與題意不符。(注意,本題五個選項皆為字尾為 -ate 之動詞的現在分詞形式。)

題目

18. One of the predicted consequences of global warming is the rising sea levels. This salty seawater will ______ low-lying streams, rivers and underground freshwater aquifers—the sources of drinking water for millions of people worldwide.
(A) infiltrate
(B) outbreak
(C) summarize
(D) undertake
(E) overcome

答案

答案:A

 

 

 

題目

19. Head delegations from the countries are now at the negotiation tables in the first round of ______ talks, the results of which are hoped to be the beginning of improved relations between the two nations.
(A) bicameral
(B) bifocal
(C) binomial
(D) bilateral
(E) bipedal

答案

答案:D
詳解:由出現在空格前的 delegations「代表團」、the negotiation tables「談判桌」及空格後的 talks「對談」即可判斷,空格中應填入的是 (D) bilateral「雙邊的」,而所謂 bilateral talks 就是「雙邊會談」的意思。選項 (A) bicameral 指「兩院制的」、選項 (B) bifocal 指「雙焦的」、選項 (C) binomial 指「二項式的」、選項 (E) bipedal 指「雙足的」,四者明顯皆不符句意。(注意,本題五個選項單字皆使用了表示 two 的字首bi-。)

題目

20. It is statistically proven that after a person’s early 20’s, the fascination with ______ declines, and his/her resistance to change increases.
(A) magnificence
(B) novelty
(C) replicas
(D) commodity
(E) amusement

答案

答案:B

 

 

 

 

Summary
104 年高醫大英文試題(含詳解)-Part 1
Article Name
104 年高醫大英文試題(含詳解)-Part 1
Description
104年高雄醫藥大學英文考古題和詳解說明,由王復國老師撰寫。
Author
Publisher Name
貝塔語言
Publisher Logo
Tagged

發表迴響